Wanneer nieuwe gezinnen bij mij komen om een shoot te boeken hoor ik vaak dat ze voor het eerst een echte gezinsshoot door een fotograaf laten doen. Ze weten vaak niet wat hen te wachten staat. Gezinnen die nog nooit foto's hebben laten maken, geven dan aan dat ze een beetje nerveus zijn of dat ze zich zorgen maken of hun kinderen wel mee gaan werken en hoe het zou kunnen aflopen. Daarom vertel ik je in deze blog iets meer over hoe zo'n shoot in z'n werk gaat.


De meeste gezinnen kiezen mij op basis van mijn fotografie stijl. Vaak kennen ze me nog niet dus hebben ze geen idee met wie ze in zee gaan. De keuze wordt gemaakt door foto's die ze online zien, op mijn website of foto's die ze bij een bekende hebben gezien. Als je een fotograaf kiest dan is het belangrijk dat je een fotograaf kiest die bij je past en waarvan de foto's je natuurlijk aanspreken. Overigens, het mooiste compliment dat ik kan krijgen is als mensen mij uitkiezen omdat ze mooie foto's van mij gezien hebben. Dat blijf ik toch heel speciaal vinden.

Naast dat de foto's jou aanspreken is het belangrijk dat geen enkele shoot hetzelfde zal zijn, en dat is tegelijkertijd ook het mooie, elk gezin is anders. Ik heb natuurlijk wel mijn 'werkwijze' maar deze pas ik ook aan naar het gezin dat ik op dat moment fotografeer. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Ik vind het belangrijk dat jullie samen een fijn moment hebben. Dus tijdens de shoot leg ik niet de nadruk op het maken van de foto's maar de nadruk op het moment samen. Op deze manier komen de echte, natuurlijke beelden vanzelf en dat is hoe ik jullie vast wil leggen.


Uiteraard zal ik jullie een beetje sturen en de juiste plekjes aanwijzen. Verder mag je compleet jezelf zijn en lekker dicht bij elkaar staan, zitten, lachen en knuffelen.Veel mama's (en in iets mindere mate papa's ;-)) maken zich zorgen dat hun peuter of kleuter niet mee zal werken tijdens de shoot. Dat begrijp ik want dat is vaak ook zo. Zelf heb ik ook twee kinderen en ondanks dat ze eigenlijk bijna altijd heel lief zijn willen ze juist niet meewerken op de momenten dat jij dat wilt. Dit is ook de reden waarom ik de nadruk niet wil leggen op het foto's maken maar juist op het plezier hebben met elkaar. Het liefste wil ik dat de kinderen helemaal vergeten dat ik er ben en dat ze gewoon lekker hunzelf kunnen zijn bij papa, mama, broertje en/ of zusje. Je mag er ook op vertrouwen dat het goed komt.


De meeste foto's van jullie shoot zullen daarom ook bestaan uit foto's waarbij jullie niet in de lens kijken maar naar elkaar waardoor die verbinding en emotie ontstaat en dat zal terug te zien zijn in de foto. Uiteraard zal ik ook zorgen voor een foto waarbij jullie allemaal in de camera kijken, zodat je deze aan oma kan geven voor op de schoorsteenmantel ;-)


Het mooie van buitenfotoshoots is dat je de omgeving, het vroege ochtendlicht of het late middaglicht mooi vast kan leggen in de foto waardoor je een mooie sfeer krijgt. Daarnaast kunnen kinderen lekker rondrennen.


Voor ideeën kun je ook op mijn pinterest borden kijken. Uiteraard mag je mij van te voren ook ideeën van pinterest sturen van wat je mooi vindt. Maar vergeet niet dat de foto's nooit precies zo worden als die ene pinterest foto want elk gezin is zo uniek en dat vind ik tegelijkertijd ook het leukste aan gezinsfotografie.


Ben jij klaar om jouw gezin mooi vast te laten leggen?