Hoe gaat een newbornshoot in z'n werk?


Newbornfotografie kan op diverse manieren gebeuren, de uiteindelijke foto's kunnen dan ook erg verschillen. Bedenk dus zelf goed van te voren wat je zou willen en hoe jij jouw newborn / baby mooi vast zou willen leggen. Een newborn -/ baby fotograaf is vaak gespecialiseerd in de 'traditionele' newbornfotografie óf in de lifestyle newbornfotografie. Kijk hier dus goed naar bij de keuze van jouw fotograaf voor een newbornshoot.


Bij een Lifestyle Newbornshoot ligt de nadruk veel meer op een ontspannen manier van het vastleggen van de newborn en eigenlijk altijd in combinatie met het gezin. De shoot vindt bij jou thuis plaats, dus in de eigen vertrouwde omgeving. Hierdoor is het ook juist leuk om de omgeving vast te leggen. De babykamer fotografeer ik altijd mee. Het is ook niet erg als de baby niet slaapt. Foto's waarbij de baby wakker is namelijk ook erg mooi! Als lifestyle fotograaf kijk ik meer naar het moment en fotografeer ik het moment zoals het is. Bij de traditionele newbornfotografie ligt de nadruk veel meer op het in slaap krijgen en houden van de baby en deze in bepaalde houdingen leggen. Vaak wordt dan ook enkel de baby gefotografeerd.


Als ik newbornshoots aan huis doe bekijk ik altijd de mogelijke ruimtes in huis waar we kunnen fotograferen. Ik kijk of ik een mooi groot raam zie waar het licht mooi naar binnen valt. Dan positioneer ik het gezin en de baby in het mooiste licht om op deze manier mooie, sfeervolle foto's te krijgen. Ik vraag ook altijd van te voren of jullie nog speciale dekentjes, knuffeltjes of bepaalde kleding op de foto willen. Ik vind het belangrijk om hier rekening mee te houden, dit maakt de foto's namelijk nog persoonlijker. Dus geef ook gerust je eigen wensen aan, liefst voor de shoot maar tijdens de shoot is daar ook zeker ruimte voor.


Van te voren heb ik al een idee welke shots ik wil gaan maken. Echter, je weet nooit hoe het in de praktijk loopt, zeker met eventuele oudere broers / zussen, dus moet je altijd flexibel zijn en in kunnen spelen op de gebeurtenissen. Vaak begin ik de shoot met de eventuele broers/ zussen in de foto omdat zij een korte aandachtsspanne hebben. Als ik die foto's heb dan kunnen zij daarna lekker gaan spelen. Mochten ze het juist spannend vinden om op de foto te gaan dan start ik met de newborn alleen of lekker bij papa en mama. Tijdens de shoot is mijn doel om de baby alleen vast te leggen, de baby met broers en zussen of huisdieren, de baby met de ouders individueel en samen en de baby met het hele gezin vast te leggen. De volgorde hierin verschilt dus vaak. De baby is het belangrijkste en altijd leidend tijdens de shoot.


Het mooie van een lifestyle newbornshoot is dat we alle tijd hebben om de baby te kalmeren en vast te houden, te knuffelen, te wrappen in een doek als de baby dat fijn vindt, en natuurlijk is er ook tijd om te voeden, ik ben er om alles vast te leggen. Dit zijn mooie herinneringen om vast te leggen.


Maak je dus van te voren geen zorgen of de baby wel mee zal werken. Het komt eigenlijk altijd wel goed, ik zal zorgen voor mooie en ontspannen beelden.