De eerste paar weken na de geboorte van jouw newborn zit je vaak nog in die heerlijke bubbel vol verwondering en bijzondere momenten. Het liefst wil je als 'verse mama' de tijd stilzetten om deze herinneringen voor altijd bij je te houden. Want, het is een cliché maar zo waar, de tijd vliegt, zeker als ze nog zo klein zijn. Een newborn fotoshoot is de perfecte manier om deze eerste momenten met jouw baby vast te leggen. Maar wat is nou de ideale leeftijd om die dierbare herinneringen vast te leggen?


Een newborn fotoshoot kan het beste worden gedaan binnen de eerste twee weken na de geboorte. Gedurende deze tijd zijn baby's nog steeds erg slaperig en flexibel, waardoor je ze makkelijk lekker tegen je aan kan houden of op bed of een kussen kan leggen. Ze hebben ook nog een natuurlijke "krul" die de positie nabootst waarin ze zich in de baarmoeder bevonden, waardoor het makkelijker is om die schattige, slaperige foto's te maken.


Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat baby's na twee weken meestal meer wakker en alert zijn, ze zullen al snel gaan proberen om hun beentjes te strekken als ze liggen en sommigen kunnen al flink actief zijn als ze wakker zijn :-). Bovendien kunnen babyacne en krampjes vaker voorkomen bij de newborn na twee weken, wat iets minder ideaal is voor een fotoshoot.


Uiteraard is het ook mogelijk om de newbornshoot later te plannen, want zeker niet bij iedereen loopt de eerste babyperiode op rolletjes. Het is ook maar net hoe het bij jullie in het gezin allemaal verloopt en hoe je je zelf voelt. Misschien heb je wel een zware bevalling gehad en wil je het liever nog even rustig aan doen? Misschien is je baby wel eerder dan gepland geboren en moet je newborn eerst goed aansterken. Je weet van te voren nooit hoe het zal gaan.

Het belangrijkste is dat jij en je baby je fijn voelen om een newbornshoot te doen. Doe je de shoot later dan zal de baby misschien wat meer wakker zijn maar ook dit levert vaak mooie beelden op. Daarbij komt dat het toch altijd lastig blijft te voorspellen hoe de shoot zal verlopen, het kan ook zomaar zijn dat je newborn net even zijn of haar dag niet heeft of gewoon ineens anders is dan hoe jij je baby kent. Maak je niet druk, ik maak tijdens een newbornshoot altijd heel veel foto's en er zitten altijd wel mooie beelden bij.